Изберете език

Допустими бенефициенти

  • Еднолични търговци и юридически лица, включително признати от министъра на земеделието и храните групи и организации на производители на вино, вписани в лозарския регистър като винопроизводители;
  • Земеделски стопани и признати от министъра на земеделието и храните групи и организации на производители на винено грозде, вписани в лозарския регистър като гроздопроизводители  

Цел

Повишаване на ефективността на лозаро-винарските предприятия и тяхното приспособяване към търсенето на пазара, както и повишаване на дългосрочната им конкурентоспособност при производството и предлагането на пазара на лозаро-винарските продукти.

Принос към Специфични цели

Специфична цел 2    

Допустими дейности

  1. Допустими за подпомагане дейности, насочени към предприятия за производството на вино, са:
  1. Инфраструктура на предприятието:
  1. Закупуване или закупуване на лизинг на нови машини и оборудване, включително и на компютърен софтуер по отношение на:

-        машини/оборудване за преработката на грозде;

-          оборудване за контрол на ферментацията, оборудване за обработка на вино и гроздова мъст;

-          оборудване за контрол на температурата;

-          оборудване за преместване на виното в избените помещения;

-          оборудване за технология, свързана с пенливи вина;

-          оборудване за бутилиране, етикетиране, опаковане;

-          оборудване за управление на отпадните води;

-          оборудване на инфраструктурата на избата:

  • тръбни линии, тръбопровод, различни мрежи (кислород, азот, вода, SO2 и др.);
  • монтаж и помощни съоръжения;
  • автоматични системи;

-          оборудване за съхранение, смесване, грижа и стареене на виното:

  • бъчви за ферментация, съхранение и стареене на виното, в т.ч. и термо-регулиращи бъчви;
  • резервоари от неръждаема стомана за винопроизводство и съхранение на вино – стационарни и подвижни;
  • пластмасови резервоари за винопроизводство и съхранение на вино (сертифицирани за хранителни цели);
  • възстановяване на стоманобетонни съоръжения за съхранение на лозаро-винарски продукти чрез полагане на вътрешно покритие от типа епоксидна смола или неръждаема стомана;
  • оборудване за избено помещение за ферментация, съхранение и стареене на виното – стелажи, контейнери, хумидизатори, микрооксиженация (микрооксиженатори), парогенератори;
  • модулна система за позициониране на бъчви;
  • автоматизирана стелажна система за съхранение на бутилирани вина.

b. Строително-монтажни работи за изграждане, надстрояване, пристрояване и/или реконструкция на сгради, предназначени за:

- производство на вино (от обработка на гроздето до бутилиране и етикетиране на виното в изба);

- контрол на качеството на виното – анализиращи лаборатории;

- съхранение на виното – складове;

- подобряване на инфраструктурата в предприятието;

  1. Маркетингови инструменти (вкл. строително-монтажни дейности):
  • винотеки;
  • изложбени и дегустационни зали;
  • фиксирани места за продажби (на дребно) в стопанството (на територията на предприятието);
  1. Общи разходи, свързани с разходите, посочени в т. 1 и 2, като хонорари на инженери и консултанти, предпроектни проучвания, придобиване на патентни права и лицензи и строителен надзор

II. Допустими за подпомагане дейности, насочени към стопанства за производство на винено грозде, са:

  1. Закупуване на гроздокомбайни, прикачен инвентар за обработка на лозовото насаждение и други машини за наблюдение и обработка, които не са транспортни средства.

 

Дейностите по т. II са допустими за изпълнение само от кандидати, които стопанисват площи с винени лозя.

Финансови параметри

Подпомагането по дейностите, насочени към предприятия за производство на вино, е в размер на:

- до 50 на сто от стойността на действителните разходи за осъществяване на допустимите инвестиционни дейности за микро-, малки и средни предприятия по смисъла на Препоръка 2003/361/ЕО на Комисията относно дефиницията на микро-, малки и средни предприятия;

- до 25 на сто от действително направените разходи за предприятия с по-малко от 750 служители или с оборот, по-малък от 200 милиона евро;

- до 15 на сто от действително направените допустими разходи за предприятия с над 750 служители или с оборот над 200 милиона евро.

Разходите се възстановяват на база три независими оферти.

Подпомагането по дейностите, насочени към стопанствата за производство на винено грозде, е в размер на 50 на сто от стойността на действителните разходи за изпълнение на дейността.

Разходите се възстановяват на база пределни цени, определени по методика и извършено пазарно проучване. 

Приоритет

В случай на недостатъчен бюджет, подадените заявления за предоставяне на финансова помощ по дейности, насочени към предприятия за производство на вино, се оценяват по критерии за оценка и се класират в низходящ ред до наличния бюджет.

Критерии за приоритет по интервенцията:

  1. Проекти на предприятия, преработващи над 30% собствена суровина;
  2. Проекти на предприятия, насочени към производство на биологично сертифицирано вино;
  3. Проекти на предприятия, насочени към производство на вино със Защитено наименование на произход (ЗНП);
  4. Проекти на предприятия, при които над 70% от произвежданите вина са със ЗГУ и/или ЗНП;
  5. Проекти на новорегистрирани винопроизводители, които имат най-малко двегодишна история в лозарския регистър като гроздопроизводител към момента на кандидатстване
  6. Проекти на групи/организации на производители

 

Заявления за предоставяне на финансова помощ по дейностите насочени към стопанства за производство на винено грозде се оценяват в случай на недостатъчен бюджет по следните критерии:

  1. Проектът е представен от групи/организации на производители на винено грозде;
  2. Проектът е за райони и сортове грозде за производство на вина със ЗНП;
  3. Проектът е за район за производство на вина със ЗГУ;
  4. Проект за лозарски стопанства с размер от 2 до 30 ха;
  5. Проект на млад земеделски стопанин – гроздопроизводител

 


mzhg